Godt å være, lære, leke og leve

I Borgestad skal det være godt å være for alle og hverdagen for barna skal være preget av lek og læring i alle mulige varianter. Barna rager alltid høyest, men skal omkranses av tilstedeværende, varme og rause voksne som skal bidrar til at den enkeltes «gullkiste» fylles opp sakte, men sikkert.

Barnehageåret 2024-2025 er bhg. stengt: romjul (siste dag før juleferien er 20.12. og første dag etter ferien er 2.1. 2025), hele påskeuken og sommeruker 30 og 31.

Plandager for barnehageåret 2024 – 2025 er: 12. og 13. august, 23. desember, 4. april og 30. mai.

  • Grunnsteinene i visjonen er de verdiene vi bygger barnehagen og vår pedagogiske praksis på.

    Barnehagen skal det være et godt å være for både store og små! Rause, varme og engasjerte voksne som gir av seg selv og som FAKTISK er påkoblet i sin jobb er avgjørende for å gi hvert enkelt barn den beste mulighetene til å utvikle sitt fulle potensiale i sitt etet tempo.

    Vi tror at barn har iboende og uendelige muligheter/egenskaper som de må bruke aktivt for å utvikle seg og møte både dagen og morgendagen. Vår jobb som voksne i barnehagen er derfor å være tilstede å hjelpe dem med å fylle eller hente ut av sin egen "skattekiste" etter som de trenger det.

    Lek er en rettighet barn har i henhold til FN's barnekonvensjon og defineres som "enhver oppførsel, aktivitet eller prosess som er satt i gang og styrt av barna selv". Leken er dermed indremotivert og barnas egen måte å være, lære, bearbeide og skape på. Vi tror lek er nøkkelen for barna både i dag og i fremtiden og leken skal derfor være den dominante aktiviteten i barnehagen vår.

    En god start varer hele livet. Barndommen er en viktig livsfase som skal leves til fulle og som ikke kommer i reprise. Barnehagebarn lever store deler av livet sitt i barnehagen og den hverdagen de der opplever danner grunnlaget for resten av livet deres. Noe av det viktigste vi gjør er derfor å bidra til at alle barn som lever barnehagelivet hos oss får en god hverdag preget av trivsel, vennskap og lek.

  • Robuste og rause små mennesker

    Vår ledestjerne er å være en organisasasjon som hver dag gjør vårt beste for å utvikle robuste og rause små mennesker som står støtt på sine egne ben og er klare for og spente på å møte den videre verden når de forlater oss i barnehagen

    Robusthet er styrke men samtidig å kjenne sin begrensning!

    Robusthet er viktigere enn noensinne for at barn i fremtiden skal mestre livene sine. Vi i en tid med mange nye og grenseoverskridende muligheter som som gjør at barn får rikelig med påvirkning. Dette gir enorm opplevelse av frihet og muligheter, men på den andre siden skaper det et stort forventningspress.

    Barn trenger mot og styrke til å bli bevisst seg selv, sin egenverd. De må få styrke til å stå ved sine meninger, til å si nei når de ønsker det men også å ta imot et nei når de får det. Når vi jobber med å styrke barnas robusthet jobber vi derfor med å gi dem en indre struktur og en indre tro på at de har en identitet, at de er den samme selv om alt forandrer seg, og gi barnet troen på at det er noe verdt.

    For oss handler robusthet derfor om å ha evne til å:

    -stole på oss seg selv og tro på at vi er god nok sånn vi er

    -ta ansvar for våre handlinger

    -kjenne på vår egen sårbarhet

    -møte påkjenninger, motstand og vansker uten å knekke sammen av det

    Raushet kan gi bedre psykisk helse, og alle har en psykisk helse!
    Å være raus mot andre og mot seg selv er en god egenskap. For oss handler raushet om å:

    -gi andre et smil og skape glede

    -unne andre suksess

    -gi eller hjelpe andre selv om det innebærer å gå ut av egen komforsone eller at det smerter/koster oss noe

    -gi noe uten å forvente å få noe tilbake

    -akseptere at vi er ulike og gi rom for egne og andres ulikheter

    -våge å selv feile samt tillate andre å feile

    -lytte til hverandre

    -konfrontere og sette grenser med vennlighet

  • Barna er i hverdagen fordelt på 4 grupper Larven, Sommerfuglen, Regnbuen og Skattkammeret

    • Larven: 1-2 åringer (delt i to grupper -Bibbi og Babba)

    • Regnbuen: 3-4åringer

    • Skattkammeret: 4-6 åringer

  • Læring gjennom erfaring og gjentakelse
    Fast dagsrytme i barnehagen er viktig for barna og dagsrytmen viser hvordan vi organiserer dagen vår. Den er ikke bindende, men veiledende og hjelper også barnet til å danne seg et bilde av dagens lengde og hjelper barnet til å forutse hva som skal skje etterpå, noe som er med på å utvikle tidsbegrepet.

    Barn lærer hele tiden gjennom erfaringer og gjentakelser, så hverdagsaktivitetene er like viktige som temaarbeid gjennom planlagte aktiviteter.

    Vi ønsker struktur på avdelingene samtidig som vi vil gi mye tid og ro for leken. Dagsrytmen og rutinene kan variere litt fra avdeling til avdeling og ut fra ulik avdelingskultur og rammefaktorer.

    Mestringsopplevelser er viktig for små og store barn og vi forsøker derfor å legge opp en dagsrytme der det er tid for barna til å klare seg selv, spise, finne klær og kle av og på seg, vaske hendene osv.

    Barna kan leveres/hentes når de måtte ønske, men kjernetiden er 09.30 - 14.30 så dersom barna skal leveres etter eller hentes før det trenger vi beskjed på forhånd.

    En vanlig dag:

    07:00 — Barnehagen åpner
    Barnehagen åpner og personalet starter (alle barn/voksne er felles)

    07:30 — Alle avdelingene åpner
    Frie aktiviteter frem til frokost

    08:30 — Frokost
    Matpakke frokost på egne avdelinger

    09:00 — Morgensamling
    Samling med dagtavle

    09:30 — Formiddagsøkt
    Fri lek, tilrettelagt aktivitet, smågrupper, tur/gym etc.

    11:00 Lunsj
    Brødmat 3 dager og varmmat 2 dager. (Bleieskift, toalett og håndvask).

    11.30 - Slappe av
    Hviling/soving eller yoga eller andre rolig aktiviter

    12.15 - Ettermiddagsøkt
    Fri lek, tilrettelagt aktivitet, smågrupper, tur/gym etc

    14.30 - Mellommåltid
    Knekkebrød og frukt/grønnsaker

    15:15 Frie lekeaktiviteter

    16:30 To avdelinger stenger

    Barna er samlet i en gruppe

    17.00 Slutt for dagen
    Hele barnehagen stenger og personalet er ferdig for dagen

  • Et sunt og variert kosthold har betydning for helsen her og nå, men fordi vi etablerer vaner tidlig i livet, kan det også få betydning for helsen på lang sikt. Gode opplevelser, varierte smakserfaringer og fokus på selvstendighet er viktig ved våre måltider.

    I Norge går nesten alle barn i barnehage. I tillegg har de fleste barn fulltidsplass og de inntar dermed kanskje så mye som 40-60 prosent av energien de trenger i løpet av en hverdag i barnehagen. Det er derfor viktig at det som serveres av mat i barnehagen, er av god kvalitet og Helsedirektoratets nasjonale føringer for mat og måltid i barnehagen er derfor førende for oss.

    3 måltider hver dag:

    Frokost:
    Serveres avdelingsvis klokken 08.30 og de som ønsker dette måltidet i barnehagen har med matpakker hjemmefra. Melk servers av barnehagen.

    Lunsj:
    Serveres avdelingsvis i tidsrommet 11.00 - 12.00 og barnehagen står for all maten. Tre av ukedagene er det smørelunsj og to dager er det varmmat. Det serveres som hovedregel smakebiter av frukt eller grønnsaker til alle lunsjmåltidene. De dagene det er varmmat serveres det spiseklart av Barnehagematen.no.

    Mellommåltid /frukt:
    Hver dag klokken 14.30: knekkebrød og frukt eller grønnsaker

    Barnehagematen.no
    Barnehagen får levert varmmat fra Barnehagematen hver tirsdag og torsdag.

  • Borgestad barnehage er en privat foreldreeid barnehage. Foreldrene har valgt et styre som representeer dem og som drifter barnehagen er barnehagens øverste myndighet og vedtar barnehagens vedtekter.

    Foreldrestyret har det overordnede ansvaret for barnehagen og møtes fast hver 4-6 uke. Styrets leder er daglig leders nærmeste overordnede.

    Eierstyret i Borgestad barnehage:

    Lara Martin, styreleder, 2024-2026

    Elisabeth Nesvold, styremedlem 2024 – 2026

    Anniken Johnsen, styremedlem, 2023 - 2025

    Ole-Magnus Grønvold, styremedlem, 2023 - 2025

    Kontakt e-post til styreleder:

    styret.borgestadbarnehage@gmail.com